[English version]

Gastdocent op naschoolse opvang
Cool! Climate After School

In de periode juli 2010 -- januari 2011 nam ik deel als vrijwilliger aan het project "Cool! Climate after School" van Stichting Collusie. Voor dit project bezocht ik als gastdocent groepen van 8-12 jarige kinderen in de naschoolse (of: buitenschoolse) opvang.

Het project heeft als doel kinderen bewust te maken van energie-besparing, erop wijzend dat de meest gebuikte energiebronnen -- kolen, olie, gas -- niet voor eeuwig beschikbaar zullen zijn, en dat het daarom noodzakelijk is om energie te besparen en over te schaken op duurzame energiebronnen -- zon, wind, water. Omdat de "lessen" deel zijn van de naschoolse opvang, zijn ze natuurlijk niet te zwaar en worden ze gegeven op een speelse manier: de kinderen moet het leuk vinden.

Na een korte inleiding hierover wordt de groep van 10-12 kinderen opgesplitst in vier groepjes. Elk groepje bouwt een auto met een door de zon aangedreven motortje, en daar kunnen ze even mee spelen, met ook een race om te zien welke van de vier verschillende auto's de snelste is.

Aan het eind van de "les" krijgen de kinderen elk een "energie bespaar doos", met enkele energie en water besparende dingen en een boekje waarmee ze een "klimaatdetective" kunnen zijn: ondervragen en observeren van ouders of verwanten om te zien of zij zich bewust zijn van energie-besparing. En door het inzenden van het ingevulde boekje kunnen de kindere "coole" prijzen winden (bijv. een zaklamp op zonne-energie, een wekker op water-energie).

Buiten het "Cool! Climate after School" project om heb ik uit eigen beweging dezelfde les gegeven maar zónder het laatste deel (het uitreiken van de "energie bespaar doos", het deel waarvoor het project subsidies had) op een basisschool - en wel voor de kinderen van groep vijf van de school van mijn nichtje. De kinderen (8-9 jaar oud) kwamen in 15 groepjes van acht of negen kinderen.
Persoonlijk vond ik deze activiteit heel dankbaar: het was leuk om te zien dat de kinderen zo gegrepen worden door energie-besparing en zonne-energie. En voor mij was het een mooie manier om enige ervaring op te doen met educatie.


De auto's op zonne-energie, de energie bespaar doos, en de inleiding.

De auto's op zonne-energie bouwen, en ermee racen, m.b.v. een lamp.
(Foto's van de les genomen door een medewerker naschools opvang in Den Bosch, 26 okt. 2010.)
 

Er zijn een paar gastdocenten die lessen geven voor "Cool! Climate after School", een project van Stichting Collusie, gefinancierd met subsidies van de Nederlandse overheid, provindies en gemeenten.  

Links


[English version]           


Jos van Geffen -- Home  |  Site Map  |  Contact Me

created: 30 September 2010
last modified: 16 February 2011